Дещо про капусту

| пʼятниця, 18 січня 2013 р.

Чим так корисна капуста?

За вмістом поживних речовин капуста перевершує багато овочів і фрукти. Найбільш поширена у нас - білокачанна капуста, вона містить велику кількість вітаміну С, вона багата на білок, за його змістом вона перевершує більшість традиційних овочів, таких як морква, бруква, буряк та ін Білок в капусті багатий незамінними амінокислотами, які регулюють роботу органів травлення та кровоносної системи.


Крім того, до складу капусти входять вітамін К і U, в інших видах рослинної їжі вони практично не зустрічаються. Ще в капусті міститься молочна кислота, калій, кальцій, магній, фосфор і залізо.



Види капусти

Білокачанна капуста містить багато вітаміну В і С, калію і каротину. Вона багата клітковиною і добре позначається на травленні. Білокачанну капусту активно використовують у народній медицині, капустяний сік ефективний при набряках, він відмінно допомагає при захворюваннях шлунка. Квашена білокачанна капуста-доступне джерело вітаміну С, в квашеній капусті, на відміну від свіжої, він не руйнується. З білокачанної капусти готують величезну кількість страв.

 

Дуже схожа на білокачанну, червонокачанна капуста. Відрізняються вони лише за кольором. Червонокачанна капуста і багата каротином, клітковиною, пантеіновой кислотою, залізом, йодом, мінеральними солями і ціаніін. Ціаніін зміцнює стінки кровоносних судин, тому червонокачанна капуста повинна бути в раціоні при варикозному розширенні вен і захворюваннях серцево-судинної системи. Червонокачанну капусту вживають, в основному, в салатах.

 

Цвітна капуста містить велику кількість білка. Суцвіття цвітної капусти мають досить ніжну структуру. З неї готують смачні дієтичні страви. Вона, як і білокачанна капуста, багата вітамінами С і В. Перед вживанням у їжу, цвітну капусту трохи відварюють у підсоленій воді або просто обдають окропом або кип'яченим молоком.

 

Брюссельська капуста являє собою довге стебло, на якому росте безліч маленьких качанчиків. Кожен з них схожий на мініатюрну білокачанну капусту. Брюссельська капуста багата білком, містить фолієву кислоту, а за вмістом вітаміну С, вона випереджає цитрусові. Крім того, вона містить фосфор і магній. Брюссельська капуста покращує імунітет, покращує роботу мозку і є дієтичним продуктом. Із брюссельської капусти готують гарніри, для цього її смажать, тушкують або просто варять.

 

Савойська капуста за формою нагадує білокачанну, але вона більш насиченого зеленого кольору з гофрованим листям. Кочан савойської капусти не тугий, листя мають ніжну структуру і приємний смак. За складом савойська капуста більш багата на білок і вітаміни, ніж білокачанна. Її використовують для приготування, як перших, так і других страв.

 

Кольрабі являє собою потовщений кулястий стебло з верхівкою з листя. Вона не особливо популярна в нашій країні, але поступово входить у звичний раціон. Вона містить не тільки багато білка і вітаміну С, але і багата на глюкозу і кальцій. Кольрабі можна вживати в сирому вигляді просто порізавши на шматочки, або зробити салат.

 

Брокколі схожа зовні на цвітну капусту, але її суцвіття більш зеленого кольору, а пізні сорти можуть мати фіолетовий відтінок. Брокколі надзвичайно корисна, її не тільки вживають в їжу, а також широко використовують для виробництва ліків і в косметології. Брокколі надає антиоксидантний ефект. Вона корисна для серця, допомагає впоратися зі стресовими ситуаціями і є ефективним профілактичним засобом проти онкологічних захворювань. Її можна їсти сирою, варити, тушкувати або обсмажувати в клярі або сухарях.

 

Пекінська капуста або як її ще називають китайська, придбав у нас значну популярність. Кочан пекінської капусти довгастий, не дуже щільний з ніжною і смачною клітковиною. Пекінська капуста містить багато корисних речовин, але одне з її головних достоїнств - в процесі зберігання кількість вітаміну С в ній, не стає менше. З пекінської капусти, в основному готують різні салати....

0 коментарі: